torstai 2. elokuuta 2012

Neulometriaa

Olen jo jonkin aikaa miettinyt miksi pyöreällä puikolla tulee löysempää neuletta kuin vastaavan kokoisella neliön tai kolmion mallisella.
Turvauduin taas lopulta matematiikkaan... Näin sain itselleni todistettua puikkojen salaisuuden.
Jos minulla on kutakin puikkomuotoa setti kokoa 5, on pyöreän puikon ympärysmitta lähes 1,5mm isompi kuin vastaavassa neliössä ja kolmionmuotoisessa eroa on 0,7mm. Ero on siis huomattava ja vaikuttaa varmasti silmukan kokoon.

Olen aiemminkin huomannut, että käsityöt pitäisi lukea matemaattisiin aineisiin. Ei ole työtä missä ei tarvittaisi matematiikkaa jollain tavalla. Perusmatematiikalla pärjää pitkälle, mutta suunnitellessa geometria on suuresti apuna. Jos aion vaihtaa langan johonkin valmisohjeeseen, joudun yleensä laskemaan työhön ensin "perusluvut". Perusluku on prosenttimäärä käytettävistä silmukoista. Niiden avulla voi helposti muuttaa työhön minkälaisen langan tahansa.
Otan esimerkiksi perulaispipon. Siinä peruslukuina minulla on 8-24-44-24. Lukujen avulla on helppo laskea silmukkamäärät mille tahansa langalle. Esimerkiksi 7 veljestä ja 50cm ympäryksellä silmukkamääriksi tulisi 7-22-40-22. Samaan tapaan saan helposti laskettua minkä tahansa työn silmukat.

Tämä "kaava" toimii siis sileällä neuleella, joustimella ja muilla "tasaisilla pintaneuleilla". Seuraavaksi olisi tarkoitus kehittää samankaltainen laskukaava myös palmikkoneuleelle ja kirjoneuleelle. Helpottavat kaavat kuitenkin nopeuttavat niin paljon lankamuunnoksissa ja uuden neuleen suunnittelussa.

Tämä matemaattinen kiinnostus on levinnyt ehkä vähän, koska kovasti harkitsen lukioaikaisten kirjojen kaivamista esiin. Haluaisin oppia ja ymmärtää kunnolla matematiikkaa. Eihän neuleisiin kummoisia taitoja tarvitse. Muu opiskelu onkin vain omaksi iloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti